Terítéshez körítés, ünnepi lakomák emésztési problémák nélkül!
Már is itt a Karácsony, az Újesztendő, az ünnepi lakomák ideje. Ez az időszak azonban egyre több ember számára az emésztési problémákkal, puffadással, teltségérzettel való küzdelmet is jelenti, és nagyon sokan azt hiszik, hogy normális dolog, ha a „puffasztó” jellegű ételek, mint pl. a bab, a káposzta vagy a hagyma felfújódást, teltség érzetet okoz. Orvoshoz sem fordulnak, magukat hibáztatják, hogy ismét áldoztak a kulináris élvezeteknek és nem volt önfegyelmük.
Jobb ha tudják mi okozza ezeket a tüneteket, sőt azt is, van lehetőség, nem csak tünetileg, a kellemetlen panaszoktól megszabadulni, mint a teltség érzés:” olyan a hasam mintha téglát cipelnék benne”. állandó flatulentia (széltávozás, avagy éppen a nem távozás ), böfögés, korai jóllakottság érzés, émelygés, gyomorégés, hányinger stb. Mindenképpen fontos orvoshoz fordulni, mert a leggyengébb panaszok is jelzik, valami nincs rendben az emésztő rendszerben, melyek az egész szervezetre hatással vannak. Ha valaki indokolatlanul fogyni kezd, vagy vért talál a székletében bizonyosan orvoshoz fordul, mert nagy bajt sejt, mely sokszor igazolódik is, valahol jó, vagy rossz indulatú daganat, illetve colitis ulcerosa okozza a panaszokat. A látszólag egyszerűbb tünetek fellépésekor, mint a puffadás, az okok kiderítésével és megszüntetésével azonban meg lehet előzni a komolyabb és súlyosabb állapotok kialakulását. Puffadást okozhatnak az idegrendszeri zavarok következtében fellépő fokozott levegő nyelés, ugyanezt kiválthatja rágógumizás, cigarettázás, fokozott szénsavas ital fogyasztása, mint rossz szokás is. A gyomorba jutó levegő normálisan könnyen távozik böfögéssel, de ha ez túlzott méreteket ölt, egyéb betegségre kell gondolni, úgy mint a gyomorfekély,gastrooesophagealis reflux ( a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, és irritálja a torkot), nyombélfekély, epebetegségek ( epekövesség, krónikus epeút, epehólyaggyulladás) hasnyálmirigybetegségek, vagy a ma igencsak népbetegséggé vált IBS, azaz az irritábilis bélszindróma. A bélrendszerbe nem csak a lenyelt levegő kerül, hanem az ételek emésztésekor keletkező gázok. Egészséges embertől napi 6-20 -szor 500 -1200 ml gáz távozhat végbélen keresztül. Ez azonban a többszörösére emelkedhet emésztési zavarok esetén, például az emésztetlen szénhidrátok bakteriális erjedése révén. Puffadást eredményezhet a normális bélgázok távozását gátló mechanikai akadály. Ilyen, de egészséges ok lehet a terhesség, azonban a bélrendszerben kialakuló daganat, polip már kóros állapot. A beleket borító nyálkahártya nem csak az emésztést, a felszívódást végzi, hanem a szervezet védekező rendszerének egy része is. Nem véletlen az a kijelentés pl. hogy az allergia szerve a vastagbél. Normális esetben az emésztésünket mikrobák, baktériumok segítik, melyek szimbiózisban élnek velünk, s a kórokozó mikrobák megtelepedésétől, mint candida albicans, helikobakter, giardia lamblia, bélférgek, stb. védenek bennünket. Sajnos a ma emberének emésztő rendszere, már nem érintetlen, a bélflórája megváltozott. Ennek oka a megváltozott életkörülményekben, táplálkozási szokásokban, a túlzott gyógyszer fogyasztásban az antibiotikumok, ételtartósító szerek százaiban, egyszóval a kemizált, motorizált környezetünkben keresendő. Az emésztőrendszeri tünetek hátterét tehát tisztázni kell. Éppoly fontosak a morfológiai vizsgálatok, mint gyomor-, bélröntgen tükrözés, ultrahang vizsgálat, komputer tomográfia (CT), a laboratóriumi vizsgálatok és a biofizikai vizsgálatok, mint a VOLL vizsgálat. És az utóbbival kideríthetők milyen mikrobák, kémiai anyagok okozzák az emésztő rendszer betegségeit. A gyógyításnak alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Néhány esetben természetesen segítenek, sőt nélkülözhetetlenek, a hagyományos gyógyszerek, mint pl. a meteospazmil, de alapvetően a kiváltó okok megszüntetése hozhat csak tartós eredményt. A fontos morfológiai vizsgálatok mellett, mint a gyomor-, bélröntgen, ill. -tükrözés, ultrahang, komputer tomográfia (CT), a laboratóriumi vizsgálatok, szerepet kell vállalnia a biofizikai vizsgálatoknak, mint a Voll módszer. Ez utóbbival kideríthetők a betegségek mélyebb okai, pontosabban kimutathatók mindazon kémiai anyagok, mikrobák, fizikai tényezők, sugárártalmak, amelyek az emésztő rendszer energia károsodásait okozhatják. A VOLL módszerrel kitesztelt homeopátiás szerekkel ( melyek természetes alapanyagokból készülnek, biofizikailag hatnak ), a szervezet tartósan áthangolható, és így képes legyőzni a káros ágenseket.
Tehát a puffadással nem kell Önnek együtt élnie!
Jó étvágyat a Jókai bableveshez, avagy a közelgő ünnepi töltött káposztához!
Dr. Kecskés Gabriella